Operation

På Djurkirurgen veterinärklinik utför vi allt från enklare rutiningrepp till mer avancerad mjukdelskirurgi. Vi opererar även patienter med ortopediska problem såsom patellaluxation, korsbandsskador och frakturer.
I operationssalen arbetar kirurgen tillsammans med en narkosutbildad personalen för att säkerställa god och trygg vård. Varje narkos anpassas efter djurets individuella förutsättningar vilket resulterar i en minskad komplikationsrisk. Vi använder oss av modern narkosutrustning och övervakningsapparatur för att löpande kunna utvärdera patientens mående.

Vad du som djurägare kan tänka på inför en operation:
Inför en narkos ska ditt djur fasta ca 8 timmar. Detta innebär att djuret inte får äta men ska ha tillgång till vatten. Observera att valpar och kattungar under 4 månader inte bör fasta längre än 2 timmar före besöket.

För att minska infektionsrisken rekommenderar vi att ditt djur badas kvällen innan operation. Använd ett schampo med en bakteriedödande effekt vilket kan köpas i vår butik eller på valfritt apotek.

Informera veterinären om ditt djur har någon känd sjukdom och/eller behandlas med läkemedel. Detta för att vi ska kunna göra lämpliga anpassningar såväl innan som under operationsdagen.

Äldre individer kan ha nedsatt organfunktion och löpa större risk för komplikationer. Inför en narkos kan vi därför rekommendera att blodprov tas för att uppmärksamma eventuella nedsättningar.

Operationsdagen
Vid planerade ingrepp skrivs djuret in på morgonen mellan kl 08:00-9:00. I samband med inskrivning kommer ansvarig veterinär att göra en förberedande undersökning samt informera om plan för dagen. Väl inne på operationsavdelningen hålls djuret under uppsikt av sköterskor.
Efter operationen får djuret vakna upp i en uppvärmd bur och övervakas kontinuerligt. För att gynna återhämtningen är det viktigt med god eftervård. Information om relevant eftervård lämnas ut i muntlig och skriftlig form vid hemgång. Beroende på ingrepp och hur operationsområdet läker kan det vara aktuellt med ett återbesök. Återbesök för stygntagning och läkningskontroll är kostnadsfritt för våra operationspatienter.